Centar za komunikaciju i savetovanje

psihoterapija,licni razvoj, edukacija

 

Period adolescencije traje od ulaska u pubertet oko 12. godine do formiranja zrele licnosti oko 25. godine. Iako je nekima potrebno vise, a nekima manje vremena da bi dostigli psiholosku zrelost, uobicajeno se adolescencijom smatra razdoblje puberteta i ranih dvadesetih godina

Po cemu se razdoblje adolescencije razlikuje od drugih perioda u zivotu?

 U periodu puberteta dolazi do znacajnih razvojnih promena koje se ispoljavaju na svim nivoima- fizickom, emotivnom i saznajnom. Dete prestaje da bude dete i pocinje da se ponasa kao odrasla osoba u sve vecem broju situacija. Promene su cesto nagle i zbunjuju podjednako roditelje kao  i mladu osobu. Tokom ovog perioda se formira identitet, osoba pocinje samostalno da donosi odluke, resava probleme, razmislja o pravcu u kojem zeli da usmeri svoj zivot, preispituje usvojene vrednosti i donosi nove, samostalne, a prijatelji postaju izuzetno vazan deo zivota.

Koji su najcesci problemi sa kojima se susrecu adolescenti?

Osoba koja tek ulazi u period adolescencije je uglavnom  zbunjena naglim i dramaticnim promenama u svom telu icesto ne moze da razume samu sebe. To, sledstveno, dovodi do sukoba sa roditeljima koji se cesto pitaju gde je nestalo njihovo dete i ko je ova nova osoba. Cesto se smanjuje zelja za ucenjem, jer u ovom periodu ima mnogo drugih stvari koje lako mogu odvuci paznju, a to su novi drustveni odnosi, prva zaljubljivanja i partnerske veze, nova vrsta kontakata, izlasci, osecanje nesigurnosti koje to sve prati. Ove promene su normalne i uobicajene.

Koji problemi zahtevaju strucnu pomoc?

 

 • zloupotreba psihoaktivnih supstanci (droga, alkohol)
 • osecanje neprihvacenosti koje traje nekoliko nedelja ili duze
 • socijalni strahovi (trema, povucenost, preterana stidljivost, izbegavanje drustvenih kontakata zbog straha od odbacivanja)
 • narusen odnos sa roditeljima (sumnja i nepoverenje nadvladavaju osecanja ljubavi i privrzenosti)
 • ljubavni problemi koji traju ili se ponavljaju 
 • patolosko kockanje
 • poremecaji u ishrani (znacajno smanjeni ili prekomerni unos hrane, prejedanje praceno povracanjem)
 • poremecaji sna (nesanice, nocne more, nocni strahovi) koji ometaju svakodnevno funkcionisanje
 • znacajno oslabljen skolski uspeh i nezainteresovanost za ucenje

 

 

Vasa iskustva vezana za treninge i radionice Strenum-Centra

 • "Pre nekoliko meseci sam isla na radionice - motivacija za učenje i svih pet susreta sa Sanjom mi je mnogo pomoglo, podiglo samopouzdanje i uvidela sam neke stvari koje nika..."
  Olivera M.
  studentkinja
 • "Nedavno sam sa svojom terapeutkinjom dosla do zaključka da je asertivni trening bio okidač za mnoge pozitivne promjene koje sam napravila u mom zivotu. U nekim zemlj..."
  Zeljka Stevanovic
  utisak
 • "Prosla sam asertivni trening koji mi je mnogo koristio u mom svakodnevnom zivotu u komunikaciji sa bliskim osobama, kao i sa onima sa kojima se povremeno srećem. Nauč..."
  Ivana